Fotojournalist, documentair-, experimenteel- en straatfotograaf Fred Rohde begint rond 1960 op zijn vijftiende te fotograferen met een 6x6 ADOX Golf 63s 'klap' camera. Hij maakt foto's van vrienden en familie in het dagelijks leven en reist in de jaren 1970 naar Italië en Joegoslavië. In de jaren 1980 fotografeert hij in Leiden de linkse scène, toneelstukken, de ‘human landscapes' bij popfestivals en politieke demonstraties. Halverwege 1980 fotografeert hij voor de Leidse Courant, het Leidsch Dagblad en de Leidse Stadskrant. In de jaren 1990 documenteert hij performers / kunstenaars en het eenvoudige leven in de bergdorpen van Hongarije en Roemenië. Na 2000 fotografeert hij een van de grootste collecties in Nederland m.b.t. tattoos, waaronder gevangenis tatoeages uit Rusland.

 

En meer ....”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.youtube.com/watch?v=cYPBSOW1-rs

 

Ars Aemula Naturae

Pieterskerkgracht 9-a

2311 SZ Leiden

 

Vergankelijkheid

 

1 februari – 15 maart 2014

 

Museum Het Leids Wevershuis

                 Middelstegracht 143

                2312 TV Leiden

                            www.wevershuis.nl

 

 

       

 

Fred Rohde

 

Installaties / Foto’s / Analoge Doka

Photo Chemical Happenings

Shadows of Transparent Tranquility

Floating Human-Scapes / Window Face-Scapes

 

 

Video performance ‘Echo-Kinesis Transient’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees het verhaal van Molly Ackerman over de de

fotografie van Fred Rohde in het Hongaarse dorp Tállya

 

‘Ik neem de foto’s niet, de foto’s nemen mij’

 

 

Foto’s van de opening op 1 februari  2014 door Dirk Ketting (NVF / World Press Photo)

(binnenkort)

 

Foto-impressie van de expositie

 

 

 

Interview door Han Ruigrok met Fred Rohde op Sleutelstad.Fm 

 

(luister van 36.05 tot 49.05)

Venice

Autodidact fotografie. Leerde het ambacht op straat. Gaf les in fotografie bij zowel het LAK (Academisch Kunstcentrum van de Universiteit Leiden ) als het LVC Leids Vrijetijds Centrum). Fotografeerde in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Turkije, Joegoslavië, Griekenland, Thailand, Rusland, de Verenigde Staten en Japan.

 

Nam deel aan bijna 150 solo- en groepsexposities in musea, galeries en alternatieve ruimtes. Foto’s in tijdschriften en dagbladen zowel nationaal als internationaal.

 

Lid  ‘Ars Aemula Naturae’ in Leiden.

Lid toelatingscommissie van ARS.

Curator van ruim 100 exposities modern kunst.

Venice

Boy of Tallya

Woman of Tallya

Man of Tallya

Leidsch Dagblad  30-01-2014

Leids Nieuwsblad  29-01-2014

Etalage-expositie

SIDAC STUDIO
Hogewoerd 77
2311 HG Leiden
tel. 071-5121336

24 februari t/m 5 maart 2014
24/7 in de etalage van SIDAC STUDIO te bezichtigen

 


'Herman Brood in Scarabee'
Foto's van het concert van Herman Brood op 21 februari 1985 in Scarabee Leiden

 

 

Fred Rohde fotografeerde achtentwintig jaar geleden in Art Café Scarabee in Leiden de aldaar door Leidenaar Rene Valentgoed georganiseerde poezie avonden. Simon Vinkenoog, Johnny 'The Selfkicker' van Doorn, Pamela Koevoets, Mike von Bibikov, Ton Lebbink, Herman Brand en drs. P. zorgden voor veel verbaal spektakel. Een hoogtepunt was het optreden van Herman Brood op 21 februari 1985 begeleid door een gelegenheidsband met de Leidse gitarist Chris Koenen, basgitarist Peter 'Peer' Wassenaar en de legendarische drummer Charles Schouten (o.a. Kayak). Tijdens het concert tekende Brood cartoons met een zwarte 'marker' op aan de muur geplakte witte vellen papier. Snelle schetsen met titels als 'Potje Tafeltennissen' en 'Ik ben geen optimist'. Fotograaf Fred Rohde stond op het podium naast de optredende musici en legde het concert vast in prachtige stemmige zwart-wit beelden. Als onderdeel van de serie exposities 'Retrospectief Fred Rohde - 50 Jaar Fotografie' zijn de foto's van dit concert nu 24 uur per dag  van 24 februari t/m 5 maart te bewonderen in de etalage van SIDAC STUDIO op Hogewoerd 77 te Leiden. Foto's van de optredende dichters zijn te zien in de etalage van de EAE Studio, Nieuwe Rijn 94, Leiden.

EAE STUDIO  

Nieuwe Rijn 94  

2312 JM Leiden

0655 304050
6 maart t/m 30 april 2014

 

24/7 in de etalage van de EAE STUDIO te bezichtigen.
Zaterdag’s is de EAE STUDIO open van 14.00 - 17.00

Vitrine-expositie


30 april t/m 30 mei 2014

STADHUIS LEIDEN

 

 

'Olifanten, Bommen en Dichters

 

  Foto's in de vitrines van het Leidse Stadhuis over drie spraakmakende evenementen van 30 jaar geleden.

  De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het Stadhuis

 

 ‘Olifanten  van Circus Krone  wandelen door Leiden'                                                         'De Leidse Bom'                                                                'Johnny 'the Selfkicker'’

 

UNITY TV

 

Interview met Fred Rohde op 6 mei bij

‘Met Leendert Aan Tafel’ over de expo

‘Olifanten, Bommen en Dichters’

 

http://youtu.be/8bkecsCSTf8

(vanaf 8.44)

 

  VOORAF EN TOE

  Eet-, Drink- en Kunstlokaal
  Botermarkt 9   2311 JM Leiden
  www.voorafentoe.nl

 

   20 mei t/m 13 juli 2014  (verlengd)

 

  ‘JAPAN NOW & THEN’
 

  Openingsreceptie zondag 25 mei 16:30 - 19.00

  Voorafgaand aan de opening van de expositie is er een grote KIMONOPARADE. Kees Kort op de Shakuhachi (Japanse fluit) begeleidt de parade. Deelnemers ontmoeten elkaar tijdens de Japanmarkt om 16.00 uur voor het Japanmuseum SieboldHuis en wandelen vandaar om 16.30 uur in hun favoriete Japanse kledingstuk naar 'Vooraf en Toe'. Iedereen is welkom om aan deel te nemen.

  Er hebben zich al meer dan dertig deelnemers aangemeld.

 

17.15   Opening door Kris Schiermeier

            (directeur Japanmuseum SieboldHuis).
17.35   Live Performance Risa Takita (Butoh dans / Kimono kunst)

            Kees Kort (Shakuhachi - Japanse fluit)
17.50    Noriko Suzuki (Ikebana - bloemschikking)

 

Het Leidse kunstenaars echtpaar Fred Rohde en Molly Ackerman reisde in 2008 en 2009 naar Hiroshima en Fukuyama in Japan. Ze waren uitgenodigd om met foto's en schilderijen deel te nemen aan exposities met als thema vrede. Ze verbleven in voormalige geishahuizen, boeddhistische tempels en bij bevriende kunstenaars en maakten niet alleen kennis met het dagelijkse leven in Japan maar ook met historische plaatsen en festiviteiten. Uit ruim tienduizend foto's maakte fotograaf Fred Rohde een gevarieerde selectie voor zijn expositie in Eet-, Drink- en Kunstlokaal 'Vooraf en Toe' aan de Botermarkt 9 te Leiden. De foto’s 'De Trompetspelers van het O-bon Festival' en 'De Soba Noodle Shop’  zijn Fred’s laatste favorieten.


'Ik neem geen foto's. De foto's nemen mij'.

De titel van de tentoonstelling 'Japan Toen & Nu' is van toepassing op de wijze en het gemak waarmee Japanners het heden en verleden met elkaar verenigen. Een voorbeeld hiervan is het centrum van Kyoto waar, zonder opzien te baren, zowel mensen in kimono als ambtenaren in grijze pantalon naast elkaar lopen. Fotograaf Fred Rohde heeft deze uitersten met zijn camera vastgelegd. Een deel van zijn beelden wordt omschreven als 'Zen-fotografie', dit vanwege de rust en eenvoud (maar tegelijkertijd kracht) die er uit spreekt. Voor Fred Rohde is het niet genoeg om een moment vast te leggen zoals de meeste mensen die fotograferen doen. Zijn foto's gaan over het moment dat het beeld en de compositie van het beeld met het aanwezige licht en de schaduwen perfect samenvallen. Hij wacht geduldig tot dat 'beslissende moment' er is. Fred Rohde is een portrettist van de menselijkheid. Hij zegt zelf: 'Ik neem geen foto's. De foto's nemen mij'.

Family of Tallya

Retrospectief in Ars Aemula Naturae  (photo’s  Natasha Iliopulou )

Tekstvak: Leidsch Dagblad 12 juni  2014  door Theo de Wit

Kris Schiermeier  opent de expositie in ’Vooraf en Toe’ .

Harajuku Tokio 2008

Geisha Kyoto 2008

The Soba Noodles Shop Tokio 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

LAW & ORDER

Law Faculty Leiden University

Kamerlingh Onnes Building (KOG)

Steenschuur 25, 2311 ES Leiden

 

 

September – December 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MY ROMANIANS

LAK Leiden University

Lipsius building
Cleveringaplaats 1

2311 BD Leiden

 

September – 16 November 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GALERIE DE KUNSTBERG
Achterweg 12,
2223 BE Katwijk aan den Rijn
Telefoon: 071-5170408 of
mobiel 06-46714675
info@kunstberg.nl    
www.kunstberg.nl

4 oktober t/m 29 november 2014

 

 

JAPAN. PICTURE THIS!

 

Het Leidse kunstenaarsechtpaar Fred Rohde en Molly Ackerman reisde in 2008 en 2009 naar Hiroshima en Fukuyama in Japan. Ze waren door bevriende kunstenaars uitgenodigd om met foto's en schilderijen deel te nemen aan diverse exposities. Ze verbleven in voormalige geishahuizen, boeddhistische tempels en bij Japanners thuis en maakten zo niet alleen kennis met het dagelijkse leven in Japan maar ook met historische plaatsen en festiviteiten. De Leidse Fotograaf Fred Rohde koos uit ruim tienduizend foto's een kleine gevarieerde selectie voor zijn expositie in Galerie de Kunstberg. Bij de tentoonstelling 'Japan Nu' heeft hij zich laten inspireren door het gemak waarmee Japanners het heden en verleden met elkaar verenigen. Zonder dat het opzien baart zie je in het centrum van Kyoto zowel jong als oud in kimono's naast jongeren in hippe kledij en ambtenaren in grijze pantalon. Fotograaf Fred Rohde heeft deze uitersten met zijn camera vastgelegd. Een deel van zijn beelden wordt omschreven als 'Zen-fotografie'. Dit vanwege de rust en eenvoud (maar tegelijkertijd kracht) die er uit spreekt. Voor hem is het niet genoeg om een moment vast te leggen zoals de meeste mensen die fotograferen doen. Zijn foto's gaan over het moment dat het beeld en de compositie van het beeld met het aanwezige licht en de schaduwen perfect samenvallen. Hij wacht geduldig tot dat 'beslissende moment' er is. In al zijn foto's is Fred Rohde een portrettist van de menselijkheid. Hij zegt zelf: 'Ik neem geen foto's. De foto's nemen mij'.

Maiko Kyoto 2008

LEIDSCH DAGBLAD 17/10/2014

NUMMER 14
'LEGENDS NEVER DIE, THEY JUST WALK AWAY'

 

"De verstilde schoonheid van een iconisch sportmens
  (Jaap Visser in het Leidsch Dagblad (29 maart 2016))

FRED ROHDE - fotografie         
Zondag 10 t/m zondag 24 april 2016
Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag 14.00 - 17.00

EAE Studio
Nieuwe Rijn 94
2312 TV Leiden

0655 304050 (Fred Rohde)

FRED ROHDE

Nooit Vergeten – Nikad ne zaboraviti      Foto-expositie                 KLIK HIER

‘LEGENDS NEVER DIE, THEY JUST WALK AWAY'    JOHAN CRUIJFF              KLIK HIER

Fotokunstenaar Fred Rohde fotografeert bijna dertig jaar geleden o.a. voor de Leidse Courant en het Leidsch Dagblad een aantal spraakmakende gebeurtenissen in Leiden. Zo wordt van 17 juni tot 29 juni 1985 in Leiden het ritueel muziektheater 'Ra' twaalf keer uitgevoerd in het kader van het Holland Festival. Met de voorbereidingen mee staat Leiden een hele maand in het teken van 'Ra'. Omdat de meeste kaarten voor 111 gulden (nu 50 euro, toen een flink bedrag) verkocht worden in Amsterdam is het stuk vanaf het begin controversieel. Als troost kunnen de Leidenaars bij de try-outs een kaartje bemachtigen, Omdat de deelnemers bij de premiere op straat worden belaagd, worden ze bij de daarnavolgende voorstellingen op  straat vergezeld door politieagenten. Deze zijn gekleed in dezelfde blauwe gewaden als die van de bezoekrs. De kritieken in de Leidse pers zijn deels lovend over het visuele en muzikale spektakel en deels kritisch over de traagheid van het ritueel. Volgens Murray Schafer, de Canadese bedenker en componist van Ra, gaat het spektakel over de wedergeboorte, een proces dat ons bevattingsvermogen te boven gaat'. 'Ra' is de gedramatiseerde interpretatie van een 3000 jaar oud Egyptisch ritueel waarbij de zonnegod Ra, die de oneindige cirkelgang van leven en dood, van bloei en verval en van goed en kwaad symboliseert, de machten van het duister moet overwinnen. De zonnengod weet, na zijn dood in het westen, nieuwe krachten op te doen om acht uur later, na een tocht door de onderwereld, vol energie in het oosten een nieuw leven te beginnen.

 

Per voorstelling, die duurt van tien uur 's avonds (zonsondergang) tot zes uur 's morgens (zonsopkomst), worden slechts 75 personen toegelaten, ieder genaamd met een van de 75 geheime namen  van de zonnegod. Ze zijn geen toeschouwer maar deelnemers of 'novices' en dienen de god 'Ra bij te staan bij zijn reis door de onderwereld. Over wat ze meemaken, mogen de deelnemers niets vertellen omdat toch niemand ze zou geloven. Ook fotograaf Fred Rohde belooft de foto's van de inwijding niet te tonen. De nieuwe ingewijden zijn gekleed in blauwe gewaden met een roodbruine doek op het hoofd. Onder het gewaad een amulet van gebakken klei. De Ra-gangers komen bijeen in de Burchtzalen waar 75 mummies zijn ondergebracht en gaan vandaar naar het voetgangersbruggetje over de Oude Rijn. Over het water klinkt meerstemmig gezang terwijl een boot (met op de zijkant reclame voor een Leidse aannemer) heel langzaam naderbij komt. Op de boot ligt een sarcofaag met het lichaam van de farao omringd door Egyptenaren in traditionele kostuums (sommige met zonnebril en polshorloge). Na het afmeren gaat iedereen in processie naar de tot tempel omgebouwde Burcht waar het oog van de god Horus vanaf de kantelen de deelnemers aanstaart. Trommen  worden geroerd en fluiten geblazen. Het spektakel begint op de Burcht om 8 uur later, tegen het zonnegloren, met een slotceremonie, waarbij alle Egyptische goden in vol ornaat aanwezig zijn, te eindigen met de wedergeboorte van Ra in de Taffehtempel van het Rijksmuseum van Oudheden aan het Rapenburg.  Molly Ackerman werkt al ruim twintig jaar samen als kunstenaar met haar echtgenoot Fred Rohde. De schilderijen in deze expositie maken deel uit van de serie 'Circles of Love' die is gerelateerd aan de oneindige cirkelgang van leven en dood.

 

Olifanten wandelen door Leiden, een woonwijk wordt ontruimd vanwege een bom, dichters wringen hun hart uit


Fotokunstenaar Fred Rohde fotografeert bijna dertig jaar geleden een aantal spraakmakende gebeurtenissen in Leiden een paar maanden voor zijn kortstondige carriere als fotojournalist bij de Leidse Courant en het Leidsch Dagblad.


Op 8 augustus 1985 loopt een tiental kolossale Afrikaanse en Indische olifanten onder begeleiding van twee medewerkers van Circus Krone dwars door de Leidse binnenstad. De wandeltocht gaat van de loodsen van Van Gend en Loos aan de Haagweg, via Noordeinde, Kort Rapenburg en Molen de Valk, naar de Groenoordhallen. Onderweg doen de jumbo's zich te goed aan opgeschoten gras, struiken en boomtakken. Een paar dagen later op de weg terug naar de trein die voor het transport van het circus dient, neemt een van de olifanten een onverwachte duik in een sloot achter de woningen aan de Rijn en Schiekade en sloopt een achttal tuinen van de geschokte bewoners.

Een half jaar eerder, op 19 december 1984, is Fred Rohde getuige van de demontage van een vliegtuigbom die bij werkzaamheden op de Morsweg is gevonden. Het betreft een op scherp staande 1000-pounder uit de Tweede Wereldoorlog die ieder moment kan ontploffen. De bom is een overblijfsel van het Engelse bombardement van december 1944 op het Leidse station, een overslagplaats van V1 en V2 raketten waarmee de Duitsers Engeland bestoken. Zo'n 3000 bewoners binnen een straal van 300 meter van de bom moeten hun 1200 woningen verlaten, grotendeels in de wijk Transvaal. Ramen en deuren open, het gas afgesloten, plastic folie voor de ramen en op het meubilair en breekbare voorwerpen verpakt in dozen. Met hun hond aan de lijn, de kat in een mandje en parkieten in hun kooi laten de gespannen bewoners hun have en goed achter. Een tweede ramp zoals die bij de ontploffing van het Kruitschip in 1807 wordt Leiden ternauwernood bespaard.

In Art Café Scarabee van Bernard St��
öxen, een kleine bar tussen Breestraat en Pieterskerk, is Fred Rohde de eerste helft van 1985 zeventien weken op rij bij de optredens van de 'performing poets' Simon Vinkenoog, Johnny 'The Self Kicker ' van Doorn, Jules Deelder, Pamela Koevoet, Koos ' Dalstar ' Dalstra, Mike von Bibikov, Ton Lebbink, Herman Brands, Drs . P. en Rik van Boeckel. Het bruisende spektakel, dat door Radio Veronica live uitgezonden wordt, is het Leidse alternatief voor Greenwich Village in New York tijdens de eerste optredens van folkzanger Bob Dylan en beatgeneratie dichter Allen Ginsberg. De organisatie is in handen van Leidenaar Rene Vallentgoed die zelf ook het podium betreedt.

             (c) Copyright 2020. All rights reserved by the artists & V.o.f. E.A.E..

 

Molly Ackerman  art      Fred Rohde photography      EAE STUDIO  home

“Law & Order” analog photographs made during demonstrations in the 1980s in Amsterdam and The Hague during a time of great social change in Holland.

 

“Photochemical Happenings”

  Experimental analog photographs

 

Herman Brood - musician/artist at Scarabee, a small café in Leiden

 

 

Paintings - MOLLY ACKERMAN

The paintings in this exhibition were made in  a performance with musicians and dancers in front of a live audience.

 

Tijdens mijn verblijf in het Oost-Europese kunstenaars kamp in Tallya in Hongarije ontmoette ik de Oostenrijkse landschapsfotograaf Rene Triebl Hij woonde in Mad woonde, een dorp dichtbij Tallya Triebl werkte samen met de groep Roemeense fotografen ‘7 Zile’ of ‘7 Days’ uit Baia Mare. Ik werd in 2000 uitgenodigd om met hen een week te fotograferen in de Maramures in Noord-Roemenië, tegen Moldavië aan. Aan het eind van de week zijn de door ons gemaakte foto’s in het museum van Baia Mare geëxposeerd. Ook in 2001 en 2002 fotografeerde ik met de ‘7 Zile ‘ groep in de Maramures.  De foto’s zijn in een galerie in Baia Mare tentoongesteld.  Alle info op:  www.7zile.ro

Retrospectief

‘50 Jaar Fotografie’

    13 juni t/m 13 juli 2014  (verlengd)

 

 

Slotmanifestatie

Zondag 29 juni 2014  13.00 - 17.00

 

13.00  Dorpoudste de Jong: gedichten
13.30  Rik van Boeckel: poetry performance
14.00  'Iris': Natasha Iliopulou (dans) en Irene von Stadt (muziek)
14.30  'The Chilling Greeks': Vicente Atal (vocals/guitar), Francisco Javier Salgado Cambiazo (guitar), Paolo Perasso (percussion), Anastasia Panidou (vocals) en Irene Vikatou (piano)
16.00  'Iris': Natasha Iliopulou (dans) en Irene von Stadt (muziek)
17.00  Slot

 

De overzichtstentoonstelling 'Retrospectief' is op zondag 15 juni 2014 geopend door Rob Muntz, internet ondernemer en maker van spraakmakende documentaires voor radio en TV.

Vitrine-expositie

8 oktober t/m 10 november 2014


STADHUIS LEIDEN

FRED ROHDE - fotografie
MOLLY ACKERMAN - schilderijen

'DE ONEINDIGE CIRKELGANG '
Foto's en schilderijen in de vitrines van het Leidse Stadhuis

over een spraakmakend evenement in 1985.